Olemme nyt muutaman kuukauden Cloudlifellä työskennelleet Copilot for Microsoft 365 -tekoäly tukenamme ja tulleet siihen tulokseen, että paras kuvaus sen kyvykkyydestä on tekoälypohjainen avustaja, jolla on pääsy Internetin rajattomaan tietoon sekä yrityksen Microsoft 365 -palvelun dataan.
Tässä vaiheessa on hyvä tarkentaa, että Copilot-työkaluja löytyy useita erilaisia ja ne eivät kaikki ole samaan käyttötarkoitukseen. Windows 11 -käyttöjärjestelmän Edge-selaimeen integroitu ilmainen Copilot (for Bing), kuluttajille suunnattu Copilot Pro ovat rajattu oikeastaan tiedon hakemiseen tai luomiseen julkisista verkkolähteistä, kun taas organisaatioille suunnattu Copilot for Microsoft 365 sisältää rajapinnan organisaation omaan dataan. Oheinen taulukko avaa tätä pelikirjaa varmasti parhaiten.
Copilot for Microsoft 365 -tekoäly käyttää Microsoft Graph -rajapintaa tietojen etsimiseen ja yhdistämiseen organisaation omasta Microsoft 365 -datasta, kuten sähköpostista, kalenterista, asiakirjoista ja rikastaa vastauksiaan tarvittaessa julkisista verkkopalveluista. Pääsy sisäiseen dataan hoidetaan “käyttäjän oikeuksilla”, joten lähtökohtaisesti tekoäly näkee vain sen mitä käyttäjäkin näkee. Mitään erillisiä ”reikiä” ei tarvitse tehdä, mutta tiedon luokittelu astuu entistä enemmän valokeilaan. Käsityötä kuitenkin vaaditaan, jos jotain halutaan rajata tekoälyn saavuttamattomiin.
Se, mitä Copilot for Microsoft 365 ei osaa tehdä, on työtäsi. Suurin syy tähän on se, ettei sillä ole kykyä lisätä tai muokata dataa Microsoft 365 -työkalujen ulkopuolella ja niissäkin hyvin rajallisesti käytännössä vain Office-ohjelmissa – ainakaan vielä.
Se, mitä Copilot for Microsoft 365 ei osaa tehdä, on työtäsi.
Copilot for Microsoft 365 osaa tiivistää ja luoda yhteenvetoja sekä kirjoittaa auki aiheita tai luoda taulukoita ja kaavioita. Nämä se osaa tosin tehdä Office-ohjelmissa tai Microsoft 365 -palveluissa, mutta ei juuri muualla. Se osaa myös rikastaa olemassa olevaa ja kirjoittaa uudelleen osioita Office-ohjelmissa, koska sillä on lähdetieto.
Se ei siis osaa täyttää CRM-dataa, täyttää lomakkeita verkkopalvelussa tai laatia edes Word-asiakirjaan tarjousta vanhojen tarjousten pohjalta. Myöskään se ei osaa toistaiseksi osaa suomea.
Asiakirjat ja taulukot saavat sisältöä toki myös tyhjästä, jos osaat neuvoa Copilotia tarpeeksi tarkasti. Tämä on kuitenkin lähes aina vain lähtöasetelma sinun työllesi.
Tästä tulee mieleen Disneyn satu Aladdinin lampusta, jossa lampun haltijan antaa innoissaan toiveensa, mutta lauseella tai kahdella asetettu toive ei usein täytäkään odotuksia. Tekoälyn osalta tilanne on sama; saat tosiaan opetella asettamaan toiveesi tarkasti ja moni ilmiselvä olettama saattaa unohtua matkalta. Onneksi tälle ”lampun hengelle” voi muotoilla toiveensa uudelleen tai asettaa lisätarkennuksia myös jälkikäteen.
-
Hakukone
Voit pyytää tekoälyltä esimerkiksi tilastoa, kuinka monta asiakirjaa, joissa esiintyy sana dokumentaatio, tuli luotua viime vuonna, tai listaamaan ne, joissa esiintyy tietyt avainsanat. Voit hakea myös laajempia konteksteja, kuten positiivisen sävyisiä asiakasviestejä liittyen tiettyyn palveluun.
-
Outlook-assistentti
Kaikilla taitaa olla Outlook-laatikko pullollaan viestejä ja kovimmassa kiireessä siivilästä saattaa valua ohi jotain. Nykyään tulee aika ajoin kysyttyä tekoälyltä, onko siellä viestejä, joihin minulta odotetaan vastausta. Välillä pääset osalliseksi viestiketjuun, jossa keskusteltu viimeiset kolme kuukautta. Nyt voit pyytää tekoälyltä yhteenvetoa viestiketjusta. Aivan pirun kätevää!
-
Teams
Tyypillisesti Teams-palaveri kestää tunnin ja siinä ehtii keskustella yhtä sun toista. Lisäksi usein muistio tehdään vain osasta palavereissa. Meillä kirjaa pitää nykyään tekoäly. Se tekee palaverista käsikirjoituksen eli kaikki kirjataan muistiin. Yhteenvedot ja To Do -listat saadaan palaverista helposti ja Copilotilta voi kysyä mitä vain kyseisestä palaverista jälkikäteen.
-
Word
Miltä kuulostaisi aloittaa tietohallintostrategian kirjoittaminen nollasta? Ei niin pahalta nyt tekoälyaikakaudella. Voit nimittäin pyytää Word-sovelluksessa Copilot-työkalulla tiedostolle rungon, jota rikastat oikeilla tiedoilla ja saatat jopa saada muutaman aihealueen, joita et tullut ajatelleeksi heti. Tiedon rikastaminen onnistuu Copilotilta myös helposti, sillä sitä voi pyytää kirjoittamaan tiettyjä osioita auki, jolloin se turvautuu myös julkisesti saatavilla olevaan tietoon.
-
Power Point
Voit pyytää PowerPoint-ohjelmassa Copilot-tekoälyä laatimaan kokonaisen esityksen pohjautuen tiedostoon. Myös linkki tiedostoon kelpaa sille. Säästit taas hieman aikaa, kun ei tarvinnut aloittaa nollasta.
-
Excel
Copilot voi analysoida dataasi tarkemmin johtuen sen kyvystä rikastaa tietoa julkisista lähteistä saatavalla tiedolla. Sinulla voi olla esimerkiksi taulu, jossa on tietoa myydystä tietokonemalleista ja ohjelmista. Tekoäly voi ehdottaa datan esittämistä kaaviolla, jossa on kategorioina laitteet, lisenssit ja pilvipalvelut, vaikka tätä tietoa ei alkuperäisessä datassa löydy. Se päättelee tuotenimien pohjalta ja julkiseen tietoon perustuen, mihin kategoriaan kukin kuuluu.
Jos mitkä tahansa yllä listatuista asioista vievät sen tunnin kuukaudessa työntekijöidenne työpäivästä, Copilot for Microsoft 365 on maksanut itsensä takaisin siltä kuukaudelta.Meillä Copilot for Microsoft 365 säästää työntekijöiden aikaa ja näin täysin suoraan myös asiakkaidemme rahaa, sillä asiat hoituvat nopeammin. #WinWin
Perusvaatimuksena Copilot for Microsoft 365 -lisäosalle yleisimmistä lisensseistä ovat Microsoft 365 E3, Microsoft 365 E5, Microsoft 365 Business Standard tai Microsoft 365 Business Premium. Copilot for Microsoft 365 -lisäosa toistaiseksi vain vuositilauksena verottomaan hintaan 337,20 €/vuosi per käyttäjä.